2018. április 3., kedd

Almás kiflipuding vanília szósszal.




A maradék, kissé szikkadt kifliből, vagy így ünnepek után a maradék húsvéti kalácsból készíthetünk egy egyszerű desszertet. A kifli vagy éppen kalácsrétegek közé én pl. előzőleg roppanósra párolt almaszeleteket tettem, melyet rumba áztatott mazsolával szórtam meg, majd egy tojásos-édesítőszeres-tejszínes keverékkel öntöttem le. Végül pedig szép pirosra sütöttem. Én most porcukor helyett eritrittel ízesítettem, de természetesen cukorral is készíthetjük. Ízlés szerint pedig tálalhatjuk porcukorral megszórva, vagy éppen vanília szósszal. Én vanília szószt készítettem hozzá, és együtt nagyon finom desszertet tudtam feltálalni.





Hozzávalók az almás kiflipudinghoz:

4 db kifli
 
4 db édes alma
 
4 db tojás
 
3 ek méz
 
4 tk eritrit (v. cukor)

3 dl Hulala (v. habtejszín)
 
2 dl tej
 
2 tk vaníliaaroma 
 
1 kk őrölt fahéj
 
5 dkg mazsola
 
0,5 dl rum
 
5 dkg vaj






A mazsolát áztassuk be a rumba, tegyük félre, és hagyjuk állni, hogy magába szívja.

Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel. 

Egy serpenyőbe melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a felszeletelt almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, egy teáskanál vaníliaaromával, keverjük alaposan össze, majd pároljuk roppanósra. Ezután hűtsük ki.

A tojásokat keverjük simára az eritrittel (v. cukorral), a tejjel, és a Hulalával (v. habtejszínnel). A kiflit vékonyan karikázzuk fel.

A vaj felével kenjünk ki egy közepes méretű jénaitálat, majd rakjuk ki a fele mennyiségű kiflikarikával.

Ezután kanalazzuk rá az előzőleg megpárolt almaszeleteket, szórjuk meg az előzőleg rumba áztatott mazsolával, majd fedjük be a maradék kiflikarikákkal.

Ezután a tojásos keverékkel locsoljuk meg a kiflit hogy kissé megázzon, majd a maradékot egyszerűen öntsük rá, hogy leszivárogjon a kifli és az alma közt az alsó kiflirétegre.

Ezután takarjuk le, és hagyjuk 1 órát állni, hogy a kifli jól magába szívja a tojásos keveréket, majd vegyük le a fóliát, és csipkedjük rá a maradék vajat mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni mielőtt tálalnánk.




Vanília szósz hozzávalói:

1 cs tejszín ízű pudingpor (v. vaníliás pudingpor)
 
1 tk vaníliaaroma
 
2 ek eritrit (v. cukor)

 5 dl tej


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az eritritet (v. cukrot) is.

A maradék tejet melegítsük meg, öntsük hozzá a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett, főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön, majd hagyjuk langyosra hűlni. (közben többször keverjük át, hogy ne bőrösödjön be a teteje)

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral az almás kiflipudingot, majd a vanília szósszal kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 361 kcal
 
Fehérje: 10 g
 
Zsír: 22 g
 
Szénhidrát: 31 g
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése