2018. január 9., kedd

Almakrémleves karamellizált almával.



Az új évben szeretnék több egészségesebbnek mondható ételt készíteni, melyek cukor nélkül készülnek, persze azt nem ígérem, hogy mostantól csakis ilyen receptek jelennek majd meg a blogban, de igyekszem.... Mivel alma mindig van itthon, így gondoltam egy egyszerű krémlevest készítek. Cukor helyett eritrittel és mézzel karamellizáltam az almát, és édesítettem a levest, valamint gondolva mindazokra akik laktózérzékenyek, laktózmentes tejföl, és tejszín került bele. Én a fűszerek mellett citromlével, és citromhéjjal ízesítettem, de ízlés szerint naranccsal is ízesíthetjük, ezt az egyszerű, ám finom krémlevest. Természetesen ízlés szerint cukorral, rendes tejföllel, és tejszínnel is készíthetjük, a leves akkor is finom lesz.





Hozzávalók:

3 db alma
5 dl víz
1 mk őrölt fahéj
3-4 db szegfűszeg
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
1 mk vaníliaaroma
2 ek méz
2-3 ek eritrit (v. ízlés szerint cukor)
1 dl tejföl
1 dl tejszín





Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá fél citrom levét, és forgassuk össze. 

A mézet olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg két evőkanál eritrittel, és a fahéjjal, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg. (arra figyeljünk hogy az alma kissé roppanós maradjon)

A karamellizált almának kb. a felét tegyük félre, a másik feléhez pedig öntsük hozzá a vizet.

Ezután adjuk hozzá a szegfűszeget, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, majd főzzük kb. 15 percig.

Ezután szedjük ki a szegfűszeget, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze. (v. botmixerrel pépesítsük)

Az elkészült levesbe ezután tegyük bele az előzőleg félretett karamellizált almát, ha szükséges ízesítsük még eritrittel, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk kb. 10 percig állni.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet fahéjjal, majd úgy kínáljuk.
 
 
 1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 146 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 11 g

Szénhidrát: 9 g
 


2 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi! Biztos nagyon fínom a leves, amit készítettél. Abban is igazad van, hogy egészségesebb ételeket szeretnél készíteni. Csak szeretném megjegyezni, hogy a tej, vagy tejföl, amiben laktóz van, nem egészségtelen, sőt ez a normális. Laktózmentes ételeket csak azoknak kell fogyasztani, akiknél nem, esetleg csökkentett mértékben működik ez az enzim. Számukra valóban ez a megfelelő. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen, először is szeretném megjegyezni, hogy a hozzászólásokhoz Én mindig felvállalom a nevemet is, nem bújok a névtelenség mögé!!!!

      Több mint 40 éves konyhai tapasztalat után, van annyi rálátásom a hozzávalók összetételét tekintve, hogy mi a normális és mi nem. Azért köszönöm a kioktatást!!! Olvasói kérésre ezután több hasonló hozzávalóval készült recept is meg fog jelenni a blogban, mert vannak olyan emberek akik éppen laktózérzékenyek,(sőt az utóbbi időben hasonló problémáim vannak :( ) és Én Nekik is szeretnék ötleteket adni a főzéshez.

      A leves különben nagyon finom volt, és nincs kőbe vésve hogy csak laktózmentes hozzávalókkal, és cukor nélkül készülhet.

      Törlés