2017. október 11., szerda

Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel.




Mondhatnám hogy ezt az ebédet a véletlen szülte, de ennek csakis a fele lenne igaz. Az eredeti tervem az volt, hogy gombás csirkemájat készítek, és egyszerűen csak rizzsel tálalom majd. Mivel az gyorsan elkészül, így gondoltam hátranézek a kertbe, és kiszedek egy sor paszternákot, megpucolom, és beteszem a fagyasztóba, jó lesz az majd a télen. Ekkor jött az ötlet, hogy miért is ne készíthetnék a gombás-máj mellé paszternák pürét. A gondolatot tett követte, sőt a püré mellé még párolt zöldség is készült, szintén a kertben fellelt zöldségekből. Állítom nem bántam meg, mert nagyon finom ebéd kerekedett.....





 Gombás csirkemáj hozzávalói:

30 dkg gomba
5-6 db csirkemáj
1 db lilahagyma
1 db sárga paprika
1 db paradicsom
őrölt színes bors
majoranna
csipet szerecsendió
1 tk füstölt pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős)
1 dl víz
2 ek Vénusz étolaj
3 dkg vaj


A gombát tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A csirkemájat alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat és a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát és kezdjük el párolni. 

Pár perc után adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, majd pároljuk tovább.

Amikor a hagyma üvegesre párolódott, és a paradicsom és a paprika kissé összeesett, adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd pároljuk kb. 10 percig.

Ezután szórjuk meg a füstölt pirospaprikával, adjuk hozzá az kockákra vágott csirkemájat, öntsük fel a vízzel, majd főzzük kb. 10 percig, hogy a csirkemáj készre főljön. Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük a májat, mert akkor száraz és kemény lesz. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)




 Paszternákpüré hozzávalói:

50 dkg paszternák
2 közepes krumpli (pl. sárga krumpli)
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors
10 dkg vaj
1-2 dl a paszternák főzőlevéből


A paszternákot és a krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük puhára.

Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a vajat, egy kevés főzőlevet, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd botmixerrel pépesítsük. (a főzőlevet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen az elkészült püré)

Az elkészült pürét egy szitán passzírozzuk át, hogy csomómentes, és selymes-krémes legyen, majd tálalásig tartsuk melegen. 




Párolt zöldségek hozzávalói:

2 db sárgarépa
1 db paszternák
ízlés szerint pár db apró patiszon vagy 1 db kockára vágott cékla
1 tk ételízesítő


A sárgarépát és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. 

Ezután adjuk hozzá az apró patiszont, öntsük fel vízzel, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, majd pár perc alatt főzzük roppanósra a zöldségeket.

Ezután szűrőkanállal szedjük ki a vízből, és tálalásig tartsuk melegen.

Amennyiben úgy döntünk, hogy patiszon helyett céklát főzünk, akkor azt mindenképpen külön főzzük meg, mert különben elszínezi a zöldségeket!!!!

Tálaláskor a tányér egyik felébe kanalazzuk a paszternák pürét, majd helyezzük rá a párolt zöldségeket. A tányér másik felébe pedig kanalazzuk a gombás-csirkemájat, majd úgy kínáljuk.



1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 457 kcal

Fehérje: 28 g

Zsír: 21 g

Szénhidrát: 38 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése