2017. július 9., vasárnap

Áfonyás torta levendulás vaníliakrémmel.





A napokban levendulás cukrot készítettem (recept itt) és szerettem volna minél előbb kipróbálni. Így a vasárnapi ebéd utáni desszertnek sütöttem egy tortát, és a mascarpone krémbe a vaníliás cukor mellett, áfonyás cukor is került. Persze azért mértékkel, de az íze így is jól érződik a selymesen krémes vaníliakrémben. Az egyszerű mákos piskótalapokat jó vastagon megkentem a levendulás vaníliakrémmel, majd megszórtam áfonyával, és pár órára betettem a hűtőbe. Ameddig a torta a hűtőben pihent a krém kellően megdermedt, és az ízek jól összeértek. A végeredmény pedig nagyon, de nagyon finom volt.





Hozzávalók 4 db 20 cm-es tortalaphoz:

25 dkg liszt
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 ek egész mák
8 db tojás
4 ek forró víz


A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy tányérba és hűtsük ki teljesen.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, keverjük habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

4 db kb. 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el egyenlően a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt süssük (tűpróbáig) készre. 

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a tortalapokat.

Tipp:
Amennyiben csak 2 db tortaforma áll a rendelkezésünkre, akkor felezzük meg a hozzávalókat, majd külön keverjük ki, és süssük meg a tortalapokat.

Én pl. megfeleztem a hozzávalókat, és 2 db gáztepsin sütöttem meg a piskótát. Utána 4 db 20 cm-es kört vágtam ki, majd a leeső tésztából kókuszgolyókat csináltam. Igaz így vékonyabbak lettek a tortalapok, de egyszerűbb volt megsütni.




Levendulás vaníliakrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
4 tk levendulás cukor (recept itt)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
 2 dl Hulala (v. habtejszín +habfixáló)
20 dkg áfonya





A mascarponéhoz adjuk hozzá a levendulás cukrot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg áfonyával.

Ezután helyezzük rá a következő tortalapot, szintén kenjük meg krémmel, és szórjuk meg áfonyával. Addig folytassuk a rétegezést, még el nem fogynak a tortalapok és a krém is.

Az elkészült torta tetejét szintén szórjuk meg áfonyával, ízlés szerint csipkedjünk rá levendulavirágot, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése