2012. október 27., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Zöldséges csirkeszárnyak.



Borongós őszi hétvégére ébredtünk ma, és megállíthatatlanul esik az eső. Nincs is jobb ilyenkor egy vidám színekben pompázó ebédnél, amely egyik kicsit jobb kedvre deríti az ember lányát. Persze azért az sem mellékes, hogy az a bizonyos ebéd nagyon finom legyen. Ez a sütőben készült csirkeszárny a zöldségekkel pedig nemcsak a színeivel, de az ízvilágával is elkápráztatott. Pikk-pakk összeállítottam, és a többi már a sütő dolga volt. Egy bő óra múlva, pedig már ott illatozott a finom ebéd az asztalon. Én csirkeszárnnyal készítettem el, de csirkecombbal vagy éppen feldarabolt egész csirkével is készítheti mindenki a saját ízlésének megfelelően.







Hozzávalók:

6-8 db csirkeszárny (v. comb)
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
1 nagy paszternák (el is hagyható)
3-4 krumpli
1 ek liszt
1 dl fehérbor
4 dl víz
2 db húsleveskocka
őrölt bors
2-3 db babérlevél
szerecsendió
kakukkfű
2 ek olívaolaj


A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni.

A zöldségeket és a hagymát pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk fel nagyobb kockákra, a fokhagymát apróra, a sárgarépát és a paszternákot vastagabb szeletekre, és a krumplit ízlés szerint kockára.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd pár perc alatt süssük meg a csirkeszárnyak mindkét felét úgy, hogy kapjon egy kis színt. Ezután szedjük ki, és tegyük félre.

A fennmaradó zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és szórjuk meg a liszttel.
Kevergetve pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel a borral és a vízzel. 
Ezután tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, a leveskockát, a babérlevelet, majd ízlés szerint fűszerezzük és forraljuk ki.

Egy tepsi közepén helyezzük el az elősütött csirkeszárnyakat, majd öntsük köré a kiforralt zöldséges levet. Ezután alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük addig, még a csirkeszárnyak szép színt kapnak, és a szaft kissé besűrűsödik.

Tálaláskor a csirkeszárnyakat a zöldségekkel együtt szedjük a tányérra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a szafttal.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Nem lehetne mindjárt így elkészítve, házhozszállítva kérni belőle két adagot ? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikikém természetesen lehet kérni, és én nagyon szívesen ki is szállítanám.:)

      Törlés
  2. Mikor megláttam a fotód, rögtön az jutott eszembe róla, hogy tuti van benne bor! És lám, bejött a gondolatom. Remek étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém ez annak a jele, hogy mennyire ismered a főzési szokásaimat.:) Inni nem, viszont főzni nagyon szeretek a borral. Isteni finom lett, persze bor nélkül is biztosan ugyanilyen finom lenne.

      Törlés
  3. Isteni finom lett, el is fogyott az egész ebédre, így holnap is főznöm kell :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata, nagyon örülök hogy nálad is ilyen sikere volt!!! Van még néhány receptem, ha van kedved nézelődj hátha megint találsz kedvedre valót.
      Jó sütést-főzést kívánok.

      Törlés