2012. október 20., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szaftos csirkemell tejszínes sült krumplival és párolt spenóttal.



 A mostani hétvége kicsit hosszabb lesz, de ezt gondolom senki nem bánja. Főként hogy még az időjárás is igen kegyes hozzánk, és élvezhetjük a szikrázó napsütés kényeztető melegét. Kinek lenne ilyen csodálatos időben órák hosszát a konyhában főzéssel eltölteni, mert nekem bizony nem volt hozzá kedvem. Viszont ebédet azért mindenképpen főznöm kellett, így aztán Jamie Oliver 30 perc alatt elkészíthető receptjeiből választottam ki a hétvégi menüt. Igaz be kell hogy valljam, még Jamienek elegendő volt 30 perc, addig nekem egy órára volt szükségem ahhoz hogy feltudjam tálalni az ebédet.(nekem sajnos senki nem dolgozott a kezem alá, ezért volt ez a kis csúszás:))) A csirkemell nagyon omlós, szaftos, és a fűszerezésnek köszönhetően nagyon finom volt. A tejszínben sült hagymás krumplit akár magában is eltudnám képzelni egy finom salátával. A balzsamecettel ízesített párolt spenót pedig remekül illett ehhez a fogáshoz. Tehát aki valami egyszerűen elkészíthető, ám igen finom ebédet szeretne a hosszú hétvégén feltálalni, annak csakis ajánlani tudom ezt a menüt.






Szaftos csirkemell hozzávalói:


1 nagyobb csirkemellfilé
1 cs újhagyma
1 tk magos mustár
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
őrölt bors
1 db húsleveskocka
kakukkfű
2 ek olívaolaj


A két fél csirkemellfilét sózzuk és szórjuk meg őrölt borssal, majd hagyjuk pár percig állni.

Az újhagymát szeleteljük fel úgy, hogy a zsenge zöld részéből is kerüljön bele.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, és helyezzük bele a fűszerezett melleket, majd pár perc alatt süssük mindkét oldalát  szép pirosra. 
Ezután húzzuk a húst a serpenyő egyik felébe, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát és pároljuk pár percig. 
Amikor a hagyma már kellően megpárolódott, öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a mustárt, a leveskockát, ízlés szerint fűszerezzük, és félig lefedve, szép lassan főzzük kb. 20 percig.
Ezután öntsük fel a tejszínnel, majd addig főzzük, hogy egy sűrűbb állagú szaftot kapjunk. (főzés közben többször rázogassuk meg a serpenyőt, de ne kevergessük)



Tejszínes sült krumpli hozzávalói:

6-7 nagyobb krumpli
2 db lilahagyma
őrölt fehérbors
szerecsendió
3-4 dl főzőtejszín
2 ek olívaolaj


A krumplit és a hagymát pucoljuk meg, majd vékonyra karikázzuk fel.

Egy tepsibe öntsük bele az olívaolajat, majd kezdjük el rétegezni a krumplit és a hagymát. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg őrölt szerecsendióval.
Végül öntsük fel a tejszínnel úgy, hogy éppen csak ellepje.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (sütés közben NEM KELL LEFEDNI A TEPSIT!!!)


Párolt spenót hozzávalói:

50 dkg spenót
2 ek olívaolaj
őrölt fehérbors
balzsamecet

A spenótot mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd tegyük rá az alaposan lecsepegtetett spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. 
Amikor már kissé összeesett a spenót, ízesítsük balzsamecettel.
Pár perc alatt pároljuk készre, és ha szükséges közben még ízesítsünk utána.


Tálaláskor a felszeletelt szaftos csirkemell mellé köretként kínáljuk a tejszínes sült krumplit, és a párolt spenótot.

6 megjegyzés:

  1. De kár, hogy már ebédeltünk, de tutira elkészítem valamelyik nap!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Külön a krumpli és a hús is finom, de így együtt valami isteni finom volt, az ízek kavalkádja. A krumplit tuti még sokszor fogom húsok mellé köretnek elkészíteni. Kíváncsian várom, hogy neked is ízlik-e így együtt:)

      Törlés
  2. De fincsi ebédet főztél! A csirkemell pazar!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi! A csirkemell is nagyon finom volt, de a krumpli.....Egyszer próbáld ki, hátha nálad is akkora sikere lesz, mint nálunk volt.:)

      Törlés
  3. Gizike, de szeretnek veletek ebedelni...olyan finomsagokat keszitette...gyonyoru es nagyon finom minden; most korog a gyomrom, es kozel ebed ido van. Csak egy nagy csesze tejes kavet ittam meg idaig, most keszulok bagelt piritani, es kremsajtal talalni. Kulomben egy hazilag keszult bagel amit a Lora csinalt a mult heten, es befagyasztotta a javat.

    Most itt vagyok naluk a hetvegere, vigyazok a kutyuskakra, mig ok jol erzik magukat New York-ban a hetvegere, ahol szep oszi ido van, itt mege kanikula napsutes, es kellemes meleg ido!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm, én is szívesen ebédlenék veled.Bizony nagy kár, hogy ilyen messze vagyunk egymástól. Napok óta készülök bagelt sütni, csak még nem gyűjtöttem elég bátorságot hozzá. Megyek és megnézem Lora receptjét, és lehet teszek is egy próbát.

      Olvastam nálad, hogy a kutyusokra vigyázol, még Loráék távol vannak. Szerencsére itt nálunk is csodálatosan szép, nyárias idő van, az ősz színeivel. Igaz a hétvégére már hideget, és havazást jósolnak.:(

      Törlés